Klima Kullanımında Alerji Riskine Karşı 5 Etkili Önlem

Sağlık (Web Sitesi) - Web Sitesi | 22.07.2025 - 16:19, Güncelleme: 22.07.2025 - 16:27
 

Klima Kullanımında Alerji Riskine Karşı 5 Etkili Önlem

Türkiye genelinde etkisini artıran sıcak hava dalgası, klima kullanımını yaygınlaştırırken, uzmanlar özellikle alerjik bünyeye sahip bireyleri uyarıyor. Üçay Mühendislik Operasyon Direktörü Zafer Çüman, yaz aylarında yanlış klima kullanımının alerji başta olmak üzere pek çok sağlık sorununa yol açabileceğini belirterek, bu riski azaltacak 5 önemli öneride bulundu.

YAZ SICAKLARINDA KLİMA KULLANIRKEN SAĞLIĞINIZDAN OLMAYIN.. KLİMALAR SERİNLİK SAĞLIYOR AMA TEHLİKE DE TAŞIYABİLİYOR Artan hava sıcaklıklarıyla birlikte hem evlerde hem de iş yerlerinde klimalar tam kapasite çalışmaya başladı. Ancak uzmanlara göre bilinçsiz kullanım, konfor sağlamanın ötesinde sağlık açısından ciddi tehditler doğurabiliyor. Özellikle alerjisi olan bireylerde, solunum yolu rahatsızlıkları ve bağışıklık sistemi sorunları gözlemlenebiliyor. 1. FİLTRE TEMİZLİĞİ HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR Çüman, klima filtrelerinin zaman içinde toz, polen ve bakteri ile dolarak tıkanabileceğine dikkat çekti. Bu nedenle filtrelerin en az ayda bir temizlenmesi, yılda bir kez de uzman servis tarafından bakımdan geçirilmesi gerektiğini vurguladı. Temiz filtreler, havadaki alerjen yükünü azaltarak daha sağlıklı bir ortam sağlıyor. 2. SICAKLIK AYARI 24-26 DERECE OLMALI Klimanın set sıcaklığı ile dış ortam sıcaklığı arasındaki farkın 6-8°C’den fazla olmaması gerektiğini belirten Çüman, “Aşırı sıcaklık farkı bağışıklığı zorlar. Yaz aylarında 24-26 derece aralığı hem konfor hem sağlık açısından idealdir” dedi. 3. NEM DENGESİNE DİKKAT Klimalar havayı kuruttuğundan, ortamın nem dengesinin korunması gerektiğini belirten Zafer Çüman, kuruyan havanın boğaz kuruluğu ve burun tıkanıklığı gibi sorunlara neden olabileceğine dikkat çekti. Gerektiğinde nem dengeleyici cihazlarla ortamın havasının desteklenebileceği de ifade edildi. 4. HAVA AKIMI DİREKT VÜCUDA GELMEMELİ Soğuk hava akımının doğrudan vücuda yönlendirilmemesi gerektiğini vurgulayan Çüman, “Kas tutulması, baş ağrısı ve sinüzit gibi şikayetler genellikle klimanın doğrudan teması nedeniyle yaşanıyor” dedi. 5. ORTAMI DÜZENLİ HAVALANDIRIN Klima kullanılan alanların gün içerisinde pencereler açılarak mutlaka havalandırılması gerektiğine işaret eden Çüman, aksi halde hava kalitesinin düşeceğini ve bu durumun sağlık sorunlarını tetikleyebileceğini söyledi. “BİLİNÇLİ KULLANIM KONFORUN ANAHTARIDIR” Klima konforunun, doğru ve bilinçli kullanım sayesinde sürdürülebileceğinin altını çizen Zafer Çüman, “Üçay Mühendislik olarak yalnızca sistem kurmuyor, kullanıcılarımızı bilinçli kullanım konusunda da bilgilendiriyoruz. Sağlıklı bir yaşam ortamı için bu bilincin yerleşmesi çok önemli” ifadelerini kullandı.  
Türkiye genelinde etkisini artıran sıcak hava dalgası, klima kullanımını yaygınlaştırırken, uzmanlar özellikle alerjik bünyeye sahip bireyleri uyarıyor. Üçay Mühendislik Operasyon Direktörü Zafer Çüman, yaz aylarında yanlış klima kullanımının alerji başta olmak üzere pek çok sağlık sorununa yol açabileceğini belirterek, bu riski azaltacak 5 önemli öneride bulundu.

YAZ SICAKLARINDA KLİMA KULLANIRKEN SAĞLIĞINIZDAN OLMAYIN..

KLİMALAR SERİNLİK SAĞLIYOR AMA TEHLİKE DE TAŞIYABİLİYOR

Artan hava sıcaklıklarıyla birlikte hem evlerde hem de iş yerlerinde klimalar tam kapasite çalışmaya başladı. Ancak uzmanlara göre bilinçsiz kullanım, konfor sağlamanın ötesinde sağlık açısından ciddi tehditler doğurabiliyor. Özellikle alerjisi olan bireylerde, solunum yolu rahatsızlıkları ve bağışıklık sistemi sorunları gözlemlenebiliyor.

1. FİLTRE TEMİZLİĞİ HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR

Çüman, klima filtrelerinin zaman içinde toz, polen ve bakteri ile dolarak tıkanabileceğine dikkat çekti. Bu nedenle filtrelerin en az ayda bir temizlenmesi, yılda bir kez de uzman servis tarafından bakımdan geçirilmesi gerektiğini vurguladı. Temiz filtreler, havadaki alerjen yükünü azaltarak daha sağlıklı bir ortam sağlıyor.

2. SICAKLIK AYARI 24-26 DERECE OLMALI

Klimanın set sıcaklığı ile dış ortam sıcaklığı arasındaki farkın 6-8°C’den fazla olmaması gerektiğini belirten Çüman, “Aşırı sıcaklık farkı bağışıklığı zorlar. Yaz aylarında 24-26 derece aralığı hem konfor hem sağlık açısından idealdir” dedi.

3. NEM DENGESİNE DİKKAT

Klimalar havayı kuruttuğundan, ortamın nem dengesinin korunması gerektiğini belirten Zafer Çüman, kuruyan havanın boğaz kuruluğu ve burun tıkanıklığı gibi sorunlara neden olabileceğine dikkat çekti. Gerektiğinde nem dengeleyici cihazlarla ortamın havasının desteklenebileceği de ifade edildi.

4. HAVA AKIMI DİREKT VÜCUDA GELMEMELİ

Soğuk hava akımının doğrudan vücuda yönlendirilmemesi gerektiğini vurgulayan Çüman, “Kas tutulması, baş ağrısı ve sinüzit gibi şikayetler genellikle klimanın doğrudan teması nedeniyle yaşanıyor” dedi.

5. ORTAMI DÜZENLİ HAVALANDIRIN

Klima kullanılan alanların gün içerisinde pencereler açılarak mutlaka havalandırılması gerektiğine işaret eden Çüman, aksi halde hava kalitesinin düşeceğini ve bu durumun sağlık sorunlarını tetikleyebileceğini söyledi.

“BİLİNÇLİ KULLANIM KONFORUN ANAHTARIDIR”

Klima konforunun, doğru ve bilinçli kullanım sayesinde sürdürülebileceğinin altını çizen Zafer Çüman, “ Üçay Mühendislik olarak yalnızca sistem kurmuyor, kullanıcılarımızı bilinçli kullanım konusunda da bilgilendiriyoruz. Sağlıklı bir yaşam ortamı için bu bilincin yerleşmesi çok önemli” ifadelerini kullandı.

 

K.Maraş HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve marasgunebakis.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.