İlk Kim Değişecek? Projesinde Enerjinin Peşinde Bir Gün: Doğayla Uyumlu Güç Kaynakları Keşfedildi

Eğitim (Web Sitesi) - Web Sitesi | 10.07.2025 - 22:44, Güncelleme: 10.07.2025 - 22:54
 

İlk Kim Değişecek? Projesinde Enerjinin Peşinde Bir Gün: Doğayla Uyumlu Güç Kaynakları Keşfedildi

TÜBİTAK 4004 Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları Programı kapsamında desteklenen ve Onikişubat İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü tarafından uygulanan “İlk Kim Değişecek? Sürdürülebilir Gelecek İçin Sürdürülebilir Doğa 2” projesi, dördüncü gün etkinliklerinde enerji temalı uygulamalarla devam etti.

RÜZGÂRDAN GÜÇ ALDILAR: DİLEK RÜZGÂR SANTRALİ ZİYARETİ 10 Temmuz 2025 günü gerçekleştirilen programda katılımcılar ilk olarak Andırın’daki Dilek Rüzgâr Santrali’ni ziyaret etti. Saha çalışmasında rüzgâr türbinlerinin nasıl çalıştığı, enerjiye nasıl dönüştüğü ve doğaya etkileri katılımcılara yerinde anlatıldı. SUYUN ENERJİYE DÖNÜŞÜMÜ: HİDROELEKTRİK SANTRALİ İNCELEMESİ Etkinliğin ikinci aşamasında katılımcılar Andırın Hidroelektrik Santrali’ni gezerek suyun potansiyelinden nasıl elektrik üretildiğini gözlemledi. Her iki teknik gezi, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi’nden Prof. Dr. Aydın Rüşen ve Prof. Dr. Selmin Ener Rüşen’in rehberliğinde gerçekleştirildi. GÜNEŞ FIRINI ATÖLYESİ: DOĞA DOSTU TASARIMLAR Günün öğleden sonraki bölümünde ise Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ahmet Tekbıyık ve Prof. Dr. Evrim Ural’ın danışmanlığında “Güneşin Işığını Yakala” adlı atölye düzenlendi. Katılımcılar güneş enerjisinden yararlanarak kendi güneş fırınlarını tasarlayıp inşa etti. Bu uygulama hem teknik hem yaratıcı bir deneyim sundu. ENERJİ DEDEKTİFLERİ SAHADA: TASARRUF İÇİN KEŞİF ZAMANI “Enerji Dedektifleri” adlı etkinlikte katılımcılar, gündelik yaşamda enerji kaçaklarını tespit etmeye yönelik pratik örnekler üzerinde çalıştı. Enerji verimliliği konusundaki bilinç düzeyi sahada yapılan analizlerle pekiştirildi. FİKİRLER MASADA: SÜRDÜRÜLEBİLİR GELECEK İÇİN BİLİNÇLİ TÜKETİM Günün kapanışında ise “Bilinçli Enerji Kullanımı İçin Ne Yapabilirim?” başlıklı açık oturum düzenlendi. Öğrenciler ve uzmanlar, enerji kullanımındaki bireysel sorumlulukları tartışarak sürdürülebilirlik için çözüm önerilerini paylaştı. Doğa ile uyumlu bir yaşam için gerçekleştirilen bu etkinlikler, çocuklara ve gençlere çevre bilinci kazandırırken enerji kaynaklarının doğru kullanımı konusunda da güçlü bir farkındalık yarattı. HABER: OĞUZ KARAKOÇ       
TÜBİTAK 4004 Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları Programı kapsamında desteklenen ve Onikişubat İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü tarafından uygulanan “İlk Kim Değişecek? Sürdürülebilir Gelecek İçin Sürdürülebilir Doğa 2” projesi, dördüncü gün etkinliklerinde enerji temalı uygulamalarla devam etti.

RÜZGÂRDAN GÜÇ ALDILAR: DİLEK RÜZGÂR SANTRALİ ZİYARETİ

10 Temmuz 2025 günü gerçekleştirilen programda katılımcılar ilk olarak Andırın’daki Dilek Rüzgâr Santrali’ni ziyaret etti. Saha çalışmasında rüzgâr türbinlerinin nasıl çalıştığı, enerjiye nasıl dönüştüğü ve doğaya etkileri katılımcılara yerinde anlatıldı.

SUYUN ENERJİYE DÖNÜŞÜMÜ: HİDROELEKTRİK SANTRALİ İNCELEMESİ

Etkinliğin ikinci aşamasında katılımcılar Andırın Hidroelektrik Santrali’ni gezerek suyun potansiyelinden nasıl elektrik üretildiğini gözlemledi. Her iki teknik gezi, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi’nden Prof. Dr. Aydın Rüşen ve Prof. Dr. Selmin Ener Rüşen’in rehberliğinde gerçekleştirildi.

GÜNEŞ FIRINI ATÖLYESİ: DOĞA DOSTU TASARIMLAR

Günün öğleden sonraki bölümünde ise Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ahmet Tekbıyık ve Prof. Dr. Evrim Ural’ın danışmanlığında “Güneşin Işığını Yakala” adlı atölye düzenlendi. Katılımcılar güneş enerjisinden yararlanarak kendi güneş fırınlarını tasarlayıp inşa etti. Bu uygulama hem teknik hem yaratıcı bir deneyim sundu.

ENERJİ DEDEKTİFLERİ SAHADA: TASARRUF İÇİN KEŞİF ZAMANI

Enerji Dedektifleri” adlı etkinlikte katılımcılar, gündelik yaşamda enerji kaçaklarını tespit etmeye yönelik pratik örnekler üzerinde çalıştı. Enerji verimliliği konusundaki bilinç düzeyi sahada yapılan analizlerle pekiştirildi.

FİKİRLER MASADA: SÜRDÜRÜLEBİLİR GELECEK İÇİN BİLİNÇLİ TÜKETİM

Günün kapanışında ise “Bilinçli Enerji Kullanımı İçin Ne Yapabilirim?” başlıklı açık oturum düzenlendi. Öğrenciler ve uzmanlar, enerji kullanımındaki bireysel sorumlulukları tartışarak sürdürülebilirlik için çözüm önerilerini paylaştı.

Doğa ile uyumlu bir yaşam için gerçekleştirilen bu etkinlikler, çocuklara ve gençlere çevre bilinci kazandırırken enerji kaynaklarının doğru kullanımı konusunda da güçlü bir farkındalık yarattı.

HABER: OĞUZ KARAKOÇ 
 
 
 

K.Maraş HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve marasgunebakis.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.