Kızılay bağışı skandalı Kahramanmaraş’ta yankı buldu: Ünal Ateş’ten konteyner kentten sert tepki

Siyaset (Web Sitesi) - Web Sitesi | 01.05.2025 - 23:03, Güncelleme: 01.05.2025 - 23:20
 

Kızılay bağışı skandalı Kahramanmaraş’ta yankı buldu: Ünal Ateş’ten konteyner kentten sert tepki

6 Şubat 2023’teki yıkıcı Kahramanmaraş depremlerinin ardından, Japon ve Amerikalı iki büyük şirketin Kızılay İstanbul Şubesi’ne yaptığı 860 bin Euro’luk bağışın, uzun süre bankada tutulduğu ve depremzedelere ulaştırılmadığı ortaya çıktı. Şartlı olarak gönderilen yardımın zamanında Kızılay Genel Merkezi’ne aktarılmadığı, yaklaşık bir ay bekletildiği ve ardından amacının dışına çıkarak farklı kalemlerde harcandığı iddiası, kamuoyunda infial yarattı.

DEPREMZEDELERE GİTMESİ GEREKEN PARA BANKADA BEKLENDİ FAİZE YATIRILDI, PERSONEL GİDERLERİNE HARCANDI 20 Mart 2023 tarihinde Euro kuru 20,33 seviyesindeyken Türk Lirası’na çevrilen 860 bin Euro’nun, Kızılay İstanbul Şubesi tarafından deprem yardımı yerine personel maaşları ve organizasyon giderleri gibi amaçlarla kullanıldığı öne sürüldü. Kızılay’ın bu adımı, bağışın “depremzedelere doğrudan yardım” şartına aykırı bir tutum olarak değerlendirilirken, sivil toplum ve yardım etiği açısından da ciddi soru işaretlerini beraberinde getirdi. KIZILAY SESSİZ, KAMUOYU HAREKETLİ Bağışçılara gönderilen teşekkür e-postalarında, “Yardımınız halkımız için çok kıymetli” ifadeleri yer alırken, paranın amacına uygun şekilde kullanılmadığına dair iddialar vatandaşlarda büyük tepkiye neden oldu. Kurumdan henüz resmi bir açıklama yapılmazken, sosyal medya üzerinden yükselen eleştiriler her geçen gün daha da artıyor. CHP’Lİ ATEŞ KONTEYNER KENTTE SES YÜKSELTTİ Söz konusu skandalın yankıları Kahramanmaraş’ta da hissedildi. CHP Kahramanmaraş İl Başkanı Ünal Ateş, halen konteyner kentte yaşam mücadelesi veren depremzedeleri ziyaret ettiği sırada yaptığı açıklamada, “Burada insanlar bir bardak suyu dahi tasarrufla kullanırken, İstanbul’daki şube bu yardımı keyfi şekilde harcamışsa bunun adı vicdansızlıktır” ifadelerini kullandı. “BU SESSİZLİK SUÇU ÖRTME ÇABASIDIR” Kızılay yetkililerinden açıklama beklediklerini belirten Ateş, “Bu halk sadaka değil, hakkı olan yardımı istiyor. Depremi yaşamış bir kentin insanları olarak bu olay karşısında sessiz kalamayız. Sorumlular derhal tespit edilmeli ve adalet önünde hesap vermelidir. Aksi takdirde bu suskunluk, suçun ortağı olmak anlamına gelir” dedi. DEPREMZEDELERİN GÜVENİ SARSILDI Skandal niteliğindeki bu gelişme, özellikle felaketin merkez üssü olan Kahramanmaraş’ta derin bir hayal kırıklığına neden oldu. Konteyner kentte kalan birçok afetzede, bağışların amacına uygun kullanılmamasının “ikinci bir yıkım” olduğunu vurgularken, Kızılay’ın güven kaybettiğini dile getiriyor. Vatandaşlar, yardım kuruluşlarının şeffaf ve hesap verebilir olması gerektiğini hatırlatarak, bu olayın örnek bir şekilde cezalandırılmasını talep ediyor.
6 Şubat 2023’teki yıkıcı Kahramanmaraş depremlerinin ardından, Japon ve Amerikalı iki büyük şirketin Kızılay İstanbul Şubesi’ne yaptığı 860 bin Euro’luk bağışın, uzun süre bankada tutulduğu ve depremzedelere ulaştırılmadığı ortaya çıktı. Şartlı olarak gönderilen yardımın zamanında Kızılay Genel Merkezi’ne aktarılmadığı, yaklaşık bir ay bekletildiği ve ardından amacının dışına çıkarak farklı kalemlerde harcandığı iddiası, kamuoyunda infial yarattı.

DEPREMZEDELERE GİTMESİ GEREKEN PARA BANKADA BEKLENDİ

FAİZE YATIRILDI, PERSONEL GİDERLERİNE HARCANDI

20 Mart 2023 tarihinde Euro kuru 20,33 seviyesindeyken Türk Lirası’na çevrilen 860 bin Euro’nun, Kızılay İstanbul Şubesi tarafından deprem yardımı yerine personel maaşları ve organizasyon giderleri gibi amaçlarla kullanıldığı öne sürüldü. Kızılay’ın bu adımı, bağışın “depremzedelere doğrudan yardım” şartına aykırı bir tutum olarak değerlendirilirken, sivil toplum ve yardım etiği açısından da ciddi soru işaretlerini beraberinde getirdi.

KIZILAY SESSİZ, KAMUOYU HAREKETLİ

Bağışçılara gönderilen teşekkür e-postalarında, “Yardımınız halkımız için çok kıymetli” ifadeleri yer alırken, paranın amacına uygun şekilde kullanılmadığına dair iddialar vatandaşlarda büyük tepkiye neden oldu. Kurumdan henüz resmi bir açıklama yapılmazken, sosyal medya üzerinden yükselen eleştiriler her geçen gün daha da artıyor.

CHP’Lİ ATEŞ KONTEYNER KENTTE SES YÜKSELTTİ

Söz konusu skandalın yankıları Kahramanmaraş’ta da hissedildi. CHP Kahramanmaraş İl Başkanı Ünal Ateş, halen konteyner kentte yaşam mücadelesi veren depremzedeleri ziyaret ettiği sırada yaptığı açıklamada, “Burada insanlar bir bardak suyu dahi tasarrufla kullanırken, İstanbul’daki şube bu yardımı keyfi şekilde harcamışsa bunun adı vicdansızlıktır” ifadelerini kullandı.

“BU SESSİZLİK SUÇU ÖRTME ÇABASIDIR”
Kızılay yetkililerinden açıklama beklediklerini belirten Ateş, “Bu halk sadaka değil, hakkı olan yardımı istiyor. Depremi yaşamış bir kentin insanları olarak bu olay karşısında sessiz kalamayız. Sorumlular derhal tespit edilmeli ve adalet önünde hesap vermelidir. Aksi takdirde bu suskunluk, suçun ortağı olmak anlamına gelir” dedi.

DEPREMZEDELERİN GÜVENİ SARSILDI

Skandal niteliğindeki bu gelişme, özellikle felaketin merkez üssü olan Kahramanmaraş’ta derin bir hayal kırıklığına neden oldu. Konteyner kentte kalan birçok afetzede, bağışların amacına uygun kullanılmamasının “ikinci bir yıkım” olduğunu vurgularken, Kızılay’ın güven kaybettiğini dile getiriyor. Vatandaşlar, yardım kuruluşlarının şeffaf ve hesap verebilir olması gerektiğini hatırlatarak, bu olayın örnek bir şekilde cezalandırılmasını talep ediyor.

K.Maraş HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve marasgunebakis.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.